W

Johan de With (1939)
Klaas van der Woude (1954)
Tjalling Wijnstra (1961)

Johan de With

Johan de With werd geboren op 2 oktober 1939 te Minnertsga.

Opleiding
De With koos aanvankelijk voor een studie in de exacte wetenschappen: hij studeerde Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen van 1958 tot 1965. Hij combineerde deze studie met een actief bezig zijn met muziek - dirigent, leraar accordeon - terwijl hij tevens (voornamelijk als werkstudent) actief was op de terreinen sterrenkunde, klassieke talen en orthopedagogiek. In 1965 koos hij definitief voor de muziek. Hij studeerde accordeon bij Philip van Loon en Wilt Boonstra aan de Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden, en theorie bij Wim Brandse aan het Conservatorium te Zwolle.

Activiteiten
Sinds 1963 staat het Brouwer’s Accordeon Orkest onder leiding van Johan de With. Hij was docent accordeon, ensemblespel en theorie aan de Stedelijke Muziekpedagogische Academie te Leeuwarden. Na de fusie in 1990 werd hij hoofdvakdocent theorie en vanaf 1995 hoofdvakdocent accordeon aan het Conservatorium van Groningen. Hij heeft veel internationale accordeondagen en cursussen georganiseerd en staat bekend als autoriteit op het gebied van de historie en ontwikkeling van het accordeon.

Composities
De With componeerde in uiteenlopende stijlen en voor diverse ensembles. Een toonaangevend werk (dodecafoon) is bijvoorbeeld Ure noch tiid, voor zangstem, accordeons en slagwerk, gecomponeerd in opdracht van de provincie Friesland.
Bij Donemus is uitgegeven: Sân, muziek voor accordeonorkest en 7 dansers (1985) en Methodische materiaal voor accordeonorkesten in 2 delen (2000), geschreven met Wilt Boonstra, Cor van Meteren en Gerie Daanen in opdracht van de NOVAM.

Publicaties
Door het tijdschrift Klank werd in 2005 het boek Draagbaar, Meerstemmig, Expressief - het accordeon en zijn verwanten uitgegeven.

Prijzen
In 1997 ontving Johan de With de Prijs Nederlandse Accordeonmuziek en in 2004 de Muzyk Maskelyn Trofee tijdens het Brassband Festival Friesland.

Naar boven

 

Klaas van der Woude

Klaas van der Woude werd in 1954 geboren te Rinsumageest.

Opleiding
Op jonge leeftijd kreeg hij les van de Friese brassbandpionier Sierd de Boer. Via deze docent kwam hij op vijftienjarige leeftijd als cornettist bij brassband De Bazuin Oenkerk. Na een opleiding tot onderwijzer en een overstap naar brassband De Wâldsang besloot Klaas van der Woude verder te studeren aan het conservatorium te Leeuwarden. Een belangrijke stimulans voor het volgen van deze opleiding kwam van Tjeerd Brouwer, jarenlang dirigent van de Wâldsang en ook een aantal jaren van De Bazuin Oenkerk. Het was ook Tjeerd Brouwer die Klaas z´n eerste directielessen gaf. Aan het conservatorium studeerde Klaas van der Woude trompet, directie en arrangeren.

Activiteiten
Klaas van der Woude is werkzaam als muziekdocent, arrangeur, klankregisseur en dirigent. Daarnaast is hij als docent directie verbonden aan het conservatorium in Groningen. Sinds 1986 is hij dirigent van brassband De Bazuin Oenkerk. In de periode van twintig jaar dat hij deze band muzikaal onder z´n hoede heeft, is het niveau gestaag gestegen en zijn vele successen behaald.

Composities
Klaas van der Woude is in de eerste plaats arrangeur. Naast het maken van arrangementen ‘in opdracht’, probeert hij ook tijd in te ruimen voor het schrijven van eigen repertoire. Zijn voorkeur daarbij gaat uit naar filmmuziek en musicals. Als voorbeelden kunnen worden genoemd Chorale, Dec. 7th (Pearl Harbor) en Gladiator. Een overzicht van zijn werk is te vinden op zijn website

Website
www.klaasvdwoude.nl

Compact disc
Far From Over, The artistry of Klaas van der Woude (De Haske Brass, DHR 03-046-3)

Naar boven

 

Tjalling Wijnstra

Tjalling Wijnstra werd op 8 december 1961 geboren te Engelum.

Opleiding
Hij studeerde accordeon aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Egbert Spelde en aan het Koninklijk Conservatorium te Kopenhagen bij Mogens Ellegaard en daarna orkestdirectie bij Lucas Vis, Joop van Zon en Roland Kieft, bij wie hij in 1998 afstudeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Activiteiten
Tijdens zijn studie dirigeerde hij bij de Opera Academie te Amsterdam de première van de opera Keesje van Jan Slothouwer. Na zijn afstuderen is hij in Friesland vooral actief geweest als dirigent van opera-, operette-, musical- en muziektheaterproducties. Hij heeft La Sonnambula en I Puritani van Bellini, L’Elisir d’Amore van Donizetti, Dido and Aeneas van Purcell, Venus and Adonis van Blow, Giovanna d’Arco, La Traviata en I Lombardi van Verdi uitgevoerd. In het operette- en musicalrepertoire dirigeerde hij ondermeer Der Bettelstudent, Der Vogelhändler, The Gondoliers, Showboat en The South pacific. Daarnaast was hij een aantal jaren als gastdocent 'muziekprojecten' verbonden aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden, waar hij o.a. Mahagonny Songspiel van Kurt Weill heeft gedirigeerd. Sinds 2005 is hij als kapelmeester verbonden aan Opera Zuid te Maastricht. Hij deed de instudering van een groot aantal opera’s en dirigeerde voorstellingen van Don Giovanni van Mozart, De Parelvissers en Carmen van Bizet, Die Lustige Witwe van Lehar, Il Barbiere di Siviglia van Rossini en Mavra van Strawinsky. Daarnaast dirigeerde hij bij de Zomeropera in het Belgische Alden Biesen Die Fledermaus van Strauss en Tosca van Puccini .

Composities
Tjalling Wijnstra componeerde werken voor accordeonensemble, voor koor en symfonieorkest, theatermuziek en muziek bij een computeranimatiefilm. Verder redigeerde hij een partituur van een niet eerder uitgevoerd vioolconcert en een symfonie van de Nederlandse componist Johannes van Bree die onder zijn leiding een hernieuwde première beleefden.

Naar boven