N

Jitze Nicolai (1939)

Jitze Nicolai


Jitze Nicolai werd geboren op 17 juni 1939 te Drachten.

Opleiding
Jitze Nicolai studeerde orgel, koordirectie en trompet aan het conservatorium te Utrecht.
Zijn leermeesters waren onder anderen Stoffel van Viegen, Adriaan C. Schuurman, Cor Kee, Willem Mudde en Herman Strategier.

Activiteiten
Jitze Nicolai was gedurende vele jaren werkzaam in Fryslân en Groningen als koor- en orkestdirigent en ruim dertig jaar als directeur van muziekschool “De Wâldsang” te Buitenpost. Daarnaast was hij leraar koordirectie in o.a.Groningen, Assen en Zwolle. Ook was hij nauw betrokken, ondermeer als examinator, bij de staatsexamens voor koordirectie.
Hij was adviseur van de Christelijke Zangersbond en juryvoorzitter bij de zangconcoursen in Nederland. Bijzonder eervol was het voor hem om voorzitter te mogen zijn van het juryteam bij het Nederlands Koorfestival in De Doelen te Rotterdam.
Tegenwoordig is hij, naast zijn compositorische werkzaamheden, cantororganist van de PKN-kerk in Buitenpost, juryvoorzitter bij de concoursen voor harmonie-orkesten, fanfare-orkesten en brassbands, en gecommitteerde bij de landelijke muziekschoolexamens.

Composities
Jitze Nicolai schrijft voornamelijk cantates en liedbewerkingen voor kerkelijk gebruik. Voor radio-uitzendingen van de NCRV componeerde en bewerkte hij Friese liederen, waarvan een aantal is opgenomen in het Frysk Lieteboek en in de bundels Fryslân Sjongt en Sjongerderwize. Samen met Henk Pijlman en Sake Tiemersma bewerkte hij voor harmonie- en fanfareorkesten geestelijke liederen, die uitgegeven zijn door de ‘Bond van harmonie-en fanfareorkesten in de provincie Groningen’. Op verzoek van de N.F.C.M., en in samenwerking met de NCRV, verzorgde hij de uitgave van een bundel met gezangen uit het Liedboek voor de Kerken met daarin zo’n tachtig bewerkingen voor de hafabra-orkesten in Nederland.
Van zijn grotere werken zijn ondermeer de cantates Dies irae,dies illa voor solisten, koor, orkest en orgel uitgezonden door de NCRV, Skaed en Ljocht en Ik seach in nije Himel en in nije Ierde door Omrop Fryslân en Capriccio door de VARA.

Prijzen
Voor zijn verdiensten op het gebied van de amateuristische muziekbeoefening op landelijk niveau ontving hij de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de orde van Oranje-Nassau’.