J

Jan de Jong (1953)

 

Jan de Jong

Jan de Jong werd geboren op 5 april 1953 in Oppenhuizen.

Opleiding
Als kind speelde hij altsaxofoon bij de plaatselijke fanfare Euphonia. Toen dit orkest werd omgevormd tot brassband bekwaamde hij zich op de es-cornet. Op 14-jarige leeftijd begon hij met volgen van orgellessen bij o.a. Dirk S. Donker aan de muziekschool te Sneek. Van 1975-1981 studeerde hij aan het Stedelijk Conservatorium van Leeuwarden bij Anco Ezinga (hoofdvak orgel) en Henk van Loo (directie Hafabra).

Activiteiten
Jan de Jong was lange tijd organist van de Ichthuskerk in Sneek en dirigent van de brassband “Euphonia” te Oppenhuizen-Uitwellingerga. Sinds 1978 is hij als organist verbonden aan de Grote- of Martinikerk in Sneek. Ook is hij werkzaam als docent orgel en keyboard aan het Centrum voor de Kunsten A7 in Heerenveen. Jan de Jong is oprichter en eigenaar van Intrada Muziekuitgave in Heerenveen, op dit moment de snelst groeiende muziekuitgeverij in Nederland sinds de oprichting in 1992.

Composities
Jan de Jong componeert al vanaf zijn 15e jaar en is als componist autodidact. De Jong heeft meer dan 200 composities en arrangementen op zijn naam staan. Hij werkt op dit moment veel samen met de schrijfster Margryt Poortstra. Zijn oeuvre bestaat hoofdzakelijk uit liederen, koorwerken en werken voor blaasorkesten. Veel van zijn composities worden regelmatig uitgevoerd op concerten, voor radio en TV. Tevens staat een aantal van zijn werken op compact disc.